top of page

ARTRITIS KOD PASA I MAČAKA

česti simptomi, dijagnoza i lečenje artritisa kod pasa i mačaka


Artritis kod pasa i mačaka je relativno česta bolest koja može uzrokovati nelagodu, bol i smanjenu pokretljivost kod vašeg ljubimca. Baš kao i kod ljudi, artritis kod životinja može biti posljedica starenja, ali i drugih faktora kao što su genetika, pretilost, ozljede ili poremećaji imunološkog sistema.


Simptomi artritisa kod pasa i mačaka

Simptomi artritisa kod pasa i mačaka mogu varirati, ali uključuju:

  1. Otečene ili upaljene zglobove.

  2. Smanjenu aktivnost i pokretljivost.

  3. Poteškoće pri penjanju ili spuštanju stepenicama.

  4. Promjene u ponašanju, kao što su nevoljkost da se igraju ili da skaču.

  5. Šepanje ili promjene u hodu.

  6. Oticanje i toplota oko zahvaćenog zgloba.


Dijagnostifikovanje artritisa kod pasa i mačaka


Dijagnoza artritisa kod pasa i mačaka obično uključuje veterinarski pregled koji može uključivati palpaciju zglobova radi identifikacije otoka ili nelagode, kao i procjenu pokretljivosti i hoda životinje. Veterinar može naručiti dodatne testove poput rendgenskih snimaka ili krvnih pretraga kako bi potvrdio dijagnozu, isključio druge uzroke boli ili otkrio eventualne komplikacije artritisa.


Lečenje artritisa kod pasa i mačaka

Lečenje artritisa kod pasa i mačaka može uključivati kombinaciju medicinskih tretmana, promjena u ishrani, fizikalne terapije i prilagođavanje okoline kako bi se olakšalo kretanje ljubimca. Veterinar će obično preporučiti lijekove protiv bolova, dodatke prehrani koji podržavaju zdravlje zglobova, kao i fizičku terapiju ili masažu.


Važno je redovno pratiti stanje vašeg ljubimca i raditi sa veterinarom kako bi se osiguralo da se artritis efikasno kontrolira i da vaš ljubimac ima što bolji kvalitet života. Prevencija je također važna, posebno kod pasa i mačaka koji su predisponirani za ovu bolest, kao što su određene rase pasa ili životinje koje imaju prekomjernu težinu. Održavanje optimalne težine, pravilna ishrana i redovita tjelesna aktivnost mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja artritisa.


Tekst priredio

Dr Dragutin Smoljanović, dvm

1 view0 comments

コメント


bottom of page