top of page

CITOLOŠKE ANALIZE U VETERINI

Citološke analize u veterini su neinvazivne ili minimalno invazivne procedure koje omogućavaju veterinarima da dobiju dragocene informacije o zdravlju i stanju životinja. Ove analize uključuju ispitivanje ćelija dobijenih iz različitih telesnih tečnosti i tkiva, a koriste se za dijagnostikovanje širokog spektra bolesti. U "GUTA Veterinarskoj Ambulanti," citološke analize su ključni deo dijagnostičkog procesa, pružajući precizne i brze rezultate koji omogućavaju brzo efikasno lečenje i negu.

FNA - Fine Needle Biopsy (Tanka Iglena Biopsija)

FNA je tehnika koja koristi tanku iglu za uzimanje uzorka ćelija iz mase, tumora ili uvećanih limfnih čvorova. Ovaj postupak je minimalno invazivan i često se koristi za dijagnostiku tumora, upala i infekcija. Uzorci dobijeni FNA se analiziraju pod mikroskopom kako bi se identifikovale abnormalne ćelije ili patološki procesi.

Vaginalni Razmazi

Vaginalni razmazi su važan alat u dijagnostici reproduktivnih problema i praćenju estrusnog ciklusa kod ženki. Uzorci ćelija se uzimaju sa vaginalne sluznice i analiziraju se radi identifikacije prisutnosti bakterija, gljivica, parazita, kao i za procenu hormonalnih promena.

Krvni Razmazi

Krvni razmazi omogućavaju analizu ćelija krvi, uključujući eritrocite, leukocite i trombocite. Ovi razmazi su korisni za dijagnostikovanje anemije, leukemije, infekcija i drugih hematoloških poremećaja. Mikroskopska analiza krvnih razmaza pomaže u identifikaciji abnormalnosti u obliku, veličini i broju krvnih ćelija.

Preparati Iz Otiska Tkiva

Otisci tkiva se prave pritiskom mikroskopske pločice na površinu svežeg uzorka tkiva. Ovi preparati omogućavaju brz uvid u ćelijske komponente tkiva i koriste se za dijagnostiku tumora, upala i drugih patoloških stanja. Analiza otisaka tkiva može pružiti dragocene informacije bez potrebe za invazivnijim metodama.

Citološki Pregled Urina

Citološki pregled urina uključuje analizu ćelija prisutnih u urinu. Ovaj pregled je koristan za dijagnostikovanje infekcija urinarnog trakta, prisustva kristala, tumora mokraćne bešike i drugih urinarnih problema. Pregled urina može otkriti prisustvo abnormalnih ćelija, bakterija i drugih patoloških elemenata.

Citološki Pregled Punktata Abdomena

Citološki pregled punktata abdomena (ascitne tečnosti) omogućava dijagnostiku različitih stanja, uključujući infekcije, upale, tumore i traume. Uzorci se dobijaju aspiracijom tečnosti iz abdominalne šupljine i analiziraju se kako bi se identifikovale ćelijske abnormalnosti i prisustvo patogena.

Citološki Pregled Grudne Duplje

Citološki pregled tečnosti iz grudne duplje (pleuralnog izljeva) pomaže u dijagnostici bolesti pluća, srca i pleure. Uzorci tečnosti se analiziraju kako bi se otkrili prisustvo upalnih ćelija, bakterija, tumorskih ćelija i drugih patoloških elemenata. Ova analiza je ključna za razumevanje uzroka pleuralnog izljeva.

Citološki Pregled Cerebrospinalne Tečnosti

Citološki pregled cerebrospinalne tečnosti (CSF) je vitalan za dijagnostikovanje neuroloških poremećaja, uključujući meningitis, encefalitis, tumore centralnog nervnog sistema i druge neurološke bolesti. Uzorci CSF se dobijaju lumbalnom punkcijom i analiziraju se radi identifikacije upalnih ćelija, tumorskih ćelija, mikroorganizama i drugih abnormalnosti.

Zaključak

Citološke analize su ključni dijagnostički alati u veterinarskoj medicini, omogućavajući brzu i preciznu identifikaciju različitih bolesti i patoloških stanja. U GUTA Veterinarskoj Ambulanti, ove analize su deo našeg posvećenog pristupa pružanju vrhunske nege i tretmana za sve naše pacijente. Kroz korišćenje naprednih citoloških tehnika, nastojimo da obezbedimo tačne dijagnoze i optimalne terapijske strategije za zdravlje i dobrobit vaših ljubimaca.

0 views0 comments

Comments


bottom of page