top of page

Kupanje pasa i mačaka

Koliko često će vaš pas ili mačka da se kupaju zavisi najviše od njih samih.

Činjenice koje treba uzeti u obzir su: stanje dlake, dužina dlake, koliko brzo se prlja, gde pas ili mačka žive (da li žive u kući ili napolju), faza linjanja i svakako postojanje određenih kožnih bolesti.

Za više informacija o bolestma koje se mogu javiti usled neredovnog kupanja, šišanja i četkanja vašeg psa ili mačke pogledajte članak “Glavni medicinski razlozi za šišanje i četkanje vašeg psa”

Kupanje pasa i mačaka

  • Nekim psima kupanje je potrebno samo nekoliko puta godišnje dok drugi zahtevaju nedeljno sredjivanje. Jedno od boljih pravila kaže da trba kupati psa samo kada mu se dlaka zaprlja ili počne da se “oseća”.

  • Ukoliko vašeg psa kupate češće svakako trba obratiti pažnju na izbor šampona, jer postoje kvalitetniji šamponi koje možete koristiti svakodnevno i oni šamponi za koje proizvođači preporučuju razmak između kupanja jednom na svakih 20-30 dana.


#1: Izbor šampona

Prilikom izbora šampona za kupanje vašeg ljubimca, prema iskustvu veterinarske ambulante GUTA, važno je uzeti u obzir stanje kože I dlake kako biste osigurali najbolju negu.  Kvalitetan šampon može imati značajan uticaj na zdravlje i izgled dlake vašeg ljubimca. Veterinarska ambulanta GUTA, sa svojim iskustvom i stručnošću, preporučuje različite vrste šampona koji mogu zadovoljiti specifične potrebe vašeg ljubimca:

1.     Šampon za osetljivu i iziritiranu kožu sa blagim formulama idealan je za pse sa problematičnom kožom. Ova formula može pomoći u umirenju iritacija i pružanju nežne nege koži.

2.     Šampon sa hidratantnim svojstvima posebno je formulisan za suvu kožu i dlaku, pružajući potrebnu vlagu i negu kako bi dlaka bila sjajna i zdrava.

3.     Šampon protiv buva i krpelja ključan je za efikasnu zaštitu vašeg ljubimca od ovih napasnika, čime se osigurava zdravlje i udobnost vašeg ljubimca.

4.     Šamponi protiv peruti

5.     Medicinski šamponi koji se koriste kako bi se tretirala određena stanja

#2: Postupak kupanja pasa i mačaka


1.     Pripremite sve potrebne šampon, balzam i peškire za kupanje. Važno je odabrati šampon koji je najbolje prilagođen za dlaku vašeg ljubimca kako bi se osiguralo da bude nežan prema koži i dlaci. Kako bi sve bilo uredu pročitajte uputstvo na šamponu. Određeni šamponi se nalaze u koncentrovanom obliku pa ih treba razblažiti pre upotrebe.

2.     Napunite kadu sa toplom vodom, i pazite da temperatura vode bude prijatna za ljubimca. Uverite se da je prostorija dovoljno topla kako bi se ljubimac osećao ugodno tokom kupanja.

3.     Pažljivo navlažite dlaku ljubimca vodom, pazeći da voda ne ulazi u uši ili oči. Koristite tuš kako biste ravnomerno navlažili dlaku i izbegli stvaranje stresa kod ljubimca.

4.     Nanesite odgovarajući šampon za pse ili mačke, nežno masirajući dlaku kako biste uklonili prljavštinu i nečistoće. Potrudite se da izbegnete područje oko očiju i ušiju i da se fokusirate na temeljito čišćenje dlake. Neki šamponi se prodaju kao koncentrati pa ih treba razblažiti pre upotrebe.

5.     Dobro isperite dlaku toplom vodom kako biste u potpunosti uklonili šampon. Pazite da nema ostataka šampona jer mogu iritirati kožu ljubimca i uzrokovati nelagodu. Ovo ne važi za medicinske šampone i one koji su namenjeni za regeneraciju kože i dlake pošto lekovite supstance i materije  koje hrane i/ili štite kožu treba da ostanu na njoj kako bi delovale, tako da se ovi šamponi samo ovlaš isperu.

6.     Nežno obrišite ljubimca peškirom i pustite ga da se osuši na vazduhu ili koristite fen za kosu ako je potrebno. Ako koristite fen za kosu, postavite ga na nisku temperaturu kako biste izbegli pregrijavanje ljubimca.

7.     Nakon što je ljubimac potpuno suv, možete ga dodatno isčešljati  kako bi mu dlaka bila uredna i sjajna. Koristite četku ili češalj koji su prikladni za tip dlake vašeg ljubimca kako biste sprečili zapetljavanje i stimulsali cirkulaciju krvi.


Za zdravu i kvalitetnu dlaku takođe je bitno da vašeg psa četkate dva puta nedeljno, bez obzira na dužinu dlake.


Tekst priredio: Dr Dragutin Smoljanović, dvm


Strah od kupanja psi

0 views0 comments

Comments


bottom of page