top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

PRIMENA PATOHISTOLOGIJE U VETERINI

Patohistologija u veterini je grana veterinarske medicine koja se bavi proučavanjem patoloških promena u tkivima životinja. Kroz analizu tkiva pod mikroskopom, patohistologija omogućava veterinarima da postave tačne dijagnoze, razumeju etiologiju bolesti i razviju adekvatne planove lečenja. Evo nekoliko ključnih aspekata patohistologije u veterini:

Šta je patohistologija?

Patohistologija je nauka koja proučava promene u strukturi i funkciji tkiva usled bolesti. U veterinarskoj praksi, ovo uključuje analizu uzoraka tkiva uzetih iz različitih organa i sistema životinja, kako bi se identifikovale abnormalnosti kao što su upale, tumori, degenerativne promene i infekcije.

Proces patohistološke analize

  1. Uzimanje uzorka (biopsija): Prvi korak u patohistološkoj analizi je uzimanje uzorka tkiva sa sumnjivog mesta. Ovo može biti izvedeno hirurškim putem ili iglenom biopsijom, u zavisnosti od lokacije i prirode promene.

  2. Fiksacija: Uzorak tkiva se fiksira u formalinu kako bi se očuvala struktura ćelija i tkiva. Fiksacija sprečava degradaciju tkiva i omogućava detaljnu mikroskopsku analizu.

  3. Obrada tkiva: Fiksirani uzorci se zatim obrađuju kroz seriju dehidratacionih i infiltracionih koraka pre nego što se ugrađuju u parafinske blokove. Ovi blokovi omogućavaju sečenje tankih slojeva tkiva za mikroskopsku analizu.

  4. Sečenje i bojenje: Tanki slojevi tkiva (histološki rezovi) se seku iz parafinskih blokova i postavljaju na mikroskopske pločice. Zatim se boje specifičnim bojama, kao što su hematoksilin i eozin, koje pomažu u vizualizaciji ćelijskih i tkivnih struktura.

  5. Mikroskopska analiza: Bojeni uzorci se pregledaju pod mikroskopom. Patohistolog analizira uzorak, tražeći abnormalnosti koje mogu ukazivati na određene bolesti ili patološke procese.

Primena patohistologije u veterini

  1. Dijagnostika tumora: Patohistologija je ključna za identifikaciju i klasifikaciju tumora. Kroz mikroskopsku analizu, veterinar može odrediti da li je tumor benigni ili maligni, kao i njegovu vrstu i stupanj agresivnosti.

  2. Upalne bolesti: Patohistološka analiza može otkriti prisustvo upalnih procesa, što pomaže u dijagnostici infekcija, autoimunih bolesti i drugih inflamatornih stanja.

  3. Degenerativne bolesti: Promene u tkivu povezane sa degenerativnim bolestima, kao što su osteoartritis ili degeneracija jetre, mogu biti identifikovane kroz patohistološke studije.

  4. Infektivne bolesti: Patohistologija može otkriti prisustvo patogena, kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti, pomažući u dijagnostici i tretmanu infektivnih bolesti.

Prednosti i izazovi

Prednosti:

  • Precizna dijagnostika omogućava ciljano lečenje.

  • Razumevanje patoloških procesa doprinosi boljim ishodima lečenja.

  • Pomaže u istraživanju i razvoju novih terapija i lekova.

Izazovi:

  • Uzimanje uzorka može biti invazivno i stresno za životinju.

  • Analiza zahteva specijalizovanu opremu i stručno znanje.

  • Troškovi mogu biti visoki, što može biti prepreka za vlasnike.

Zaključak

Patohistologija u veterini igra ključnu ulogu u dijagnostici i lečenju bolesti kod životinja. Kroz detaljnu analizu tkiva, veterinari mogu doneti ispravne odluke o nezi i terapiji, što doprinosi poboljšanju zdravlja i kvaliteta života životinja. Sa napretkom tehnologije i metoda, očekuje se da će patohistologija nastaviti da pruža vredne uvide u veterinarskoj medicini.

 

1 view0 comments

Comments


bottom of page