top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

BIOPSIJA TKIVA PASA i MAČAKA

BIOPSIJA TKIVA PASA i MAČAKA


Biopsija je termin koji se koristi da bi se opisala procedura kojom se uzima uzorak tkiva za mikroskopsku, mikrobiološku ili neku drugu analizu. Ova procedura generalno je invazivna i u najvećem broju slučajeva zahteva opštu anesteziju.

U zavisnosti od organa ili tkiva čiji se uzorak uzima, koriste se različite tehnike. Rezultati biopsije pokazuju koja vrsta tumora ili bolesti je prisutna što nam pomaže da donesemo odluku o vrsti terapije koja je najbolja za Vašeg ljubimca. Takođe, uzorkovanje tkiva koje se nalazi na granici između uklonjenog tumora i zdravog tkiva ukazuje na uspešnost izvedene hirurške procedure.


Biopsija iglom kod pasa i mačaka mikroskopski izgled

PROCEDURA BIOPSIJE


  1. Pre zahteva, kao i uvek kada je Vaš ljubimac bolestan, biće vam postavljeno mnogo pitanja kako bi se utvrdila istorija bolesti i brzina nastanka problema. Ta pitanja se odnose na starost, kada i kako ste primetili da se problem javio, kako proces napreduje tokom vremena i koji ste tretman primenili i s kakvim uspehom.


2. Nakon prikupljanja podataka o istoriji bolesti pristupiće se pregledu Vašeg ljubimca koji može da podrazumeva merenje temperature, palpaciju određenih regija ili izraslina, auskultaciju srca i pluća i sl.


3. Određeni testovi i specijalističke dijagnostičke procedure su potrebne kod određenih patoloških stanja. Analiza krvi i urina može otkriti skrivene uzroke bolesti ili poslužiti kao preanesteziološka kontrola; rendgen se koristi za lokalizaciju i raširenost patološkog procesa (obim i eventualno prisustvo metastaza); ultrazvuk se koristi da bi se utvrdila struktura i promene unutar samih organa; CT (kompjuterska tomografija) i MRI (magnetna rezonanca) se koriste za otkrivanje manjih i prethodnim tehnikama nedostupnih patoloških promena.


TEHNIKE IZVOĐENJA BIOPSIJE KOD PASA I MAČAKA

U zavisnosti od organa od koga treba uzeti uzorak tkiva postoje različite tehnike:

  • Punkcijom tkiva iglama većeg promera mogu se dobiti uzorci promena koje se mogu videti spolja ili pak uzorci od organa koji se tokom punkcije vizualizuju pomoću ultrazvuka.

  • Uzimanjem isečka tokom operacije ili dijagnostičke laparotomije.

  • Endoskopski se mogu uzeti uzorci iz nosne šupljine, traheje, želuca, dvanaestopalačnog creva, kolona, rektuma, vagine.

  • Koštano tkivo i koštana srž se uzimaju uz pomoć specijalnih biopsera.


NEGA POSLE BIOPSIJE KOD PASA I MAČAKA

U zavisnosti od tipa biopsije nega se sastoji od jednodnevne higijene rane, uskraćivanja hrane i vode, pa sve do desetodnevne restrikcije u fizičkim aktivnostima kako bi rana uredno zarasla.

REZULTATI BIOPSIJE KOD PASA I MAČAKA

Rezultati biopsije obično budu gotovi nakon 10-14 dana. Na osnovu dobijenih rezultata dodatni testovi ili promena terapije mogu biti preporučeni.


Tekst priredio:
Dr Dragutin Smoljanović, dvm
5 views0 comments

Comments


bottom of page